Ajankäytön suunnittelu - mitä saat palkinnoksi?

August 21, 2017

Viikko sitten Hyvää Elämää Facebook-sivuilla oli puhetta suunnittelun merkityksestä oman ajankäyttöni apuvälineenä. Tästä tänään lisää! Ja koska ainakin itselleni on tärkeää ymmärtää, miksi jotain asiaa ryhdyn tekemään, tänään aloitan juurikin tästä "miksi ihmeessä"- näkökulmasta.

Ihan aluksi, ajankäytön hallinta terminä on minusta semmoinen, että sen voisi poistaa kokonaan käytöstä. Eihän aikaa voi mitenkään hallita, aika kulkee vääjäämättä eteenpäin ja ainut, mitä voi yrittää hallita on se, mihin rajallista aikaansa haluaa käyttää.

 

Miksi minä mietin ja suunnittelen omaa ajankäyttöäni?

Nykymaailmassa kun erilaisia ärsykkeitä on tarjolla 24h päivässä, seitsemänä päivänä viikossa, voi helpostikin käydä niin, että päivät ja viikot kuluvat kiireisissä

merkeissä, mutta silti kiireestä huolimatta jää vähän ontto tunne; tunne siitä, ettei ole saanut aikaan sellaisia asioita, mitkä ovat itselle oikeasti tärkeitä ja mielekkäitä ja mitkä antavat virtaa tehdä niitä pakolliisia, joskus  ei-niin-kivoja asioita. Eli loppupeleissä mitä itse saan palkinnoksi ajankäyttöni suunnittelusta on tunne siitä, että pakolliset hommat tulee tehtyä aikanaan, saan niiden tekemisestä todella hyvät fiilikset ja samalla varmistan, että minulle jää aikaa muille, itselleni tärkeille ja mielekkäille asioille.

 

Moni on varmaan kuullut puhetta sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiosta. Ulkoinen on se osa motivoitumisesta, mikä tapahtuu erilaisten palkkioiden tai sanktioiden kautta, sisäinen taas syntyy nimensä mukaisesti meissä sisällä; kokemuksesta, että voin vaikuttaa minulle tapahtuviin asioihin, voin kehittää itseäni haluamaani suuntaan ja koen, että tekemiselläni on jotain itseäni suurempaa merkitystä. Itse yhdistän ajankäytön suunnitteluni juurikin tähän sisäisen motivaation kokemukseen.

 

Kun olen luonteeltani melkoisen helposti innostuva ja utelias, ilman päivän suunnittelua saattaisin hyvinkin löytää itseni  turhautuneena tilanteessa, jossa päivä on kääntymässä iltaan ja on sellainen olo, että en ole saanut oikein aikaan asioita, jotka tekisivät itseni tyytyväiseksi. Puhumattakaan siitä, että tärkeiden ja "täytyy tehdä" - asioiden kasautuminen siihen viimeiseen mahdolliseen hetkeen painaisi kuitenkin mieltä ja aikarajan lähestyminen voisi aiheuttaa suorastaan stressiä. Tästäkin toimintatavasta on kokemusta...

 

Vastakohtana - hyvällä suunnittelulla tärkeät ja omia tavoitteita palvelevat asiat on tehtynä hyvissä ajoin, fiilis katossa ja loppupäiväksi oikein mukavasti virtaa jäljellä. Suosittelen kokeilemaan!

 

Vaan miten sitten onnistua "työlistan" (kamala sana...) suunnittelussa ilman, ettei siitä tule jääkaapin ovea peittävä, mieltä ahdistava luomus? Siitä lisää ensi viikolla, pysythän kuulolla ja mukavaa sekä onnistumisen makuista alkanutta viikkoa!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts