Resilienssillä hyvää elämää

March 31, 2017

Maaliskuun aikana olen pohdiskellut erilaisia onnellisuuteen vaikuttavia asioita. Tänään olisi tarkoitus aloittaa jutustelu resilienssistä. Mitä se resilienssi sitten on ja miten se liittyy onnellisuuteen? Resilienssillä ei liene yhtä ainoaa, yleisesti käytettyä merkitystä, mutta käytännössä resilienssillä tarkoitetaan joustavuutta ja elämänhallintaa sekä kykyä elää hyvin vastoinkäymisistä huolimatta. Kuvassa oleva narsissi on juuri osoittanut suurta resilienssiä vietettyään yön ulkosalla lumisateessa :)

 

 

Väittäisin, että osaamisesta huolehtimisen ja verkostojen rakentamisen ohella resilienssi on yksi keskeisimmistä työelämätaidoista nopeasti muuttuvassa työssä ja tästä vielä paljon lisää tulevissa blogeissa. Tänään ajattelin kuitenkin kirjoitella aivoille (ja mielenrauhalle) sopivasta lautasmallista David Rockin mallin mukaan.  Eli otetaanpa "lusikka käteen" ja lähdetään katsomaan, mitä lautaselle voisi laittaa tukemaan joustavaa ajattelua ja sitä kautta Hyvää Elämää.

 

Aloitetaan nukkumisesta, omasta lempi-lapsestani. Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että  riittävä nukkuminen on ihan perus-edellytyksiä, jotta jaksaa ja pystyy tekemään suunnittelemiaan asioita, vieläpä tavalla, johon voi itse (ja useimmiten muutkin) olla tyytyväinen. Facebook-sivuiltamme löydät postauksen, joka kertoo ihan kemiallisella tasolla, miten aivojamme tehohuuhdellaan eli siivotaan yön aikana. Käypä lukemassa! 

 

Seuraavaksi otetaan lautaselle liikunta. Liikunta vapauttaa elimistöömme mielihyvähormoneja ja esimerkiksi masennuksen hoidossa liikunnasta on selkeästi apua. Tärkeää on valita itselle mieluinen laji, yksin tai yhdessä, omaan fyysiseen kuntoon sopivalla tavalla.  

 

Jatketaan lautasen täyttämistä keskittymistä vaativalla hommalla.

Haastaminen tekee aivoillemme hyvää, etenkin kun se yhdistyy tekemiseen, jossa saa onnistumisen tunnetta. Nyky-maailmassa monet eri asiat ovat vaatimassa huomiota ja mitä paremmin pystyy keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, sitä paremmin saa asioita tehdyksi ja sitä vähemmän oma sisäinen "kovalevymme" kuormittuu.  

 

Olisiko lautasella tilaa vielä  vähemmän totisille jutuille, leikkimielisille sellaisille? Ilman muuta, ei luontoäiti muuten olisi meitä varustanut leikkimisen taidolla jo ihan pienestä pitäen! Leikin varjolla opitaan elämästä ja sen vaatimuksista ja pelin tiimellyksessä opitaan myös sosiaalisia ja motorisia taitoja. Toivottavasti vielä aikuisenakin osaamme suhtautua näihin leikinomaisempiin kokeiluihin vähemmän tavoitteellisesti ja sitä kautta harjoitella muuttuvissa tilanteissa toimimista olosuhteissa, joissa epäonnistumista ei tarvitse (toivottavasti ainakaan) niin kovasti miettiä. 

 

Onneksi meillä on isompi lautanen, sillä muutama tärkeä aines puuttuu vielä! Me ihmiset ollaan laumaeläimiä ja muiden ihmisten ja luonnon kanssa toimiminen on hyvinvoinnillemme hyvin tärkeää. Kun olemme sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden kanssa, koemme olevamme turvassa. Liekö tämä perua ihan luolamiesajoilta, jolloin laumassa pysyminen oli oikeasti elintärkeää useiden vaarojen vaaniessa ympäristössä. Eli lisätäänpä lautaselle meille tärkeät ihmiset!

 

Lopuksi vielä pari tärkeää, ja nykymaailman kiireessä hiukan hankalampaa

asiaa ja lautanen alkaa olla päivän osalta katettu. Miten helppoa sinulle on olla vaan, tekemättä mitään? Siis ei TV:tä, ei kirjaa, ei kännykkää, ihan vaan oleilua ja ajatusten vaeltamista sinne tänne. Miten nopeasti alkaa tuntua siltä, että nyt tarvitsisi edes jotakin tekemistä? Nämä ns. chillailut tai hyggeilyt tai miksi niitä kukakin kutsuu, ovat sitä päiväaikaista palautumista, missä tutkimusten mukaan kiireisillä ihmisillä on ongelmaa. Jopa niin, että tutkimuksen mukaan suomalaisilla palautuminen on lauantaisin kaikkein heikointa, kun  siihen on kasattu sen miljoona asiaa hoidettavaksi. Kokeile oloilua ja ota käyttöön!

 

Läsnäolosta oli jo aiemmassa blogissa puhetta, mutta ei unohdeta sitä lautaselta. Eilistä ei voi muuttaa ja huomisesta ei tiedä, miksipä siis ei keskittyisi tähän hetkeen ja tähän päivään? Kun juttelet läheistesi kanssa, kuuntele tarkkaan. Tuoksuttele kevättä ja kuuntele lintujen viserrystä. Aivot ja mieli kiittävät!

 

Henkisen aterian lautasmallista löytyy riittävästi unta ja liikuntaa, keskittymistä vaativaa tekemistä ja toisaalta rentoa pelailua, mukavia ihmisiä, oloilua ja hetkessä elämistä. Tällainen lautasmalli päivittäin nautittuna on aivojen hyvinvoinnille ja sitä kautta resilienssille hyvin tärkeää. Testaapa tulevina päivinä ja kerro, miltä tuntui! Tai jos olet jo onnistunut ottamaan lautasmallin käyttöön, olisi kiva kuulla, minkälaisia muutoksia huomasit? Jos koet tarvitsevasi apua, ota yhteyttä ja laitetaan lautasmallisi kuntoon!

 

Seuraavissa blogeissa lähdetäänkin sitten työhyvinvoinnin maailmaan ja tutkailemaan, miten työssä ja erityisesti meneillään olevassa työn muutoksessa pärjää parhaiten. 

 

Nyt oikein hyvää ja palauttavaa viikonloppua!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts