Onnellisuutta rakentamassa

March 18, 2017

Mistä ja miten onnellisuutta hankitaan?

 

Aiemmissa blogeissa onkin ollut jo puhetta siitä, miten onnellisuutta usein ajatellaan tunnetilana, jota hyvin monet tavoittelevat ja josta varsin moni yrittää myös pitää vimmatusti kiinni. Aiemmin mietimme jo merkityksellisen elämän ja oman itsensä arvostamisen tärkeyttä onnellisen elämän kokemuksessa, samoin kuin hetkessä elämisen tärkeyttä. Jos onnellisuutta lähtee miettimään vain tunnetilan kautta, taitaa olla selvää, että täydellisen onnellisuuden tavoitteleminen on tuomittu jo etukäteen epäonnistumaan. Harvan, jos itse asiassa kenenkään, elämä menee aina kuten "Strömsössä" konsanaan, ilman epämiellyttäviä tuntemuksia ja pettymyksiä.  Jos sen sijaan pyrimmekin elämään arvojemme mukaista elämää ja keskitymme meille merkityksellisiin asioihin, elämä maistuu vallan paljon mansikoilta ja kuohuviiniltä, sisältäen toki sitten myös niitä negatiivisiakin tuntemuksia, mutta tavalla, josta pääsee yli.

 

Taidat jo tietää vastauksen otsakkeen kysymykseen. Meistä jokainen on oman onnellisuutensa ja hyvän elämänsä paras asiantuntija ja keittiömestari. Juuri nyt onkin se paras hetki ottaa soppakauha käteen ja lähteä kokkailemaan oman mielekkään elämän keitosta. Kaikkein onnellisimpia ihmisiä ovat, kun he tietoisesti ponnistelevat oman hyvän elämänsä eteen tekemällä valintoja, jotka ovat linjassa heidän itsensä merkityksellisiksi kokemien asioiden kanssa. Onnellisuuteen ei siis vaadita onnea, rikkautta eikä Hollywood-tyyppistä ulkonäköä. Siinä hyvät uutiset! 

 

Asenteessa on VOIMAA!

 

Noin reippaasti yleistäen meillä ihmisillä on kahdenlaista asennemaailmaa; muuttumattomuutta tavoittelevaa ja kasvuun pyrkivää. Jonkinlainen kombinaatio näistä lienee kuitenkin se tavallisin, jompikumpi asenne pikkaisen (tai enemmänkin) niskan päällä. Muuttumattomuutta tavoittelevassa asennemaailmassa vallalla on ajattelumalli, jonka mukaan olet syntynyt juuri sellaiseksi kuin olet ja sellaisena myös pysyt. Kasvuun pyrkivän asenteen omaavat uskovat siihen, että tekemällä töitä voi muuttaa itseään. Näin suurpiirteisesti kuvattuna.

 

Mitä erilaisilla asennemaailmoilla on sitten merkitystä hyvän elämän kokemiseen? Muuttumattomuutta tavoittelevilla on tiedossa tukalammat paikat. Elämässä tulee säännöllisen epäsäännöllisesti vastaan haastavia tilanteita ja muuttumattomuutta tavoittelevilla ne voivat tuntua vielä isommilta tai vaikeammilta ja usko omaan pärjäämiseen joutuu toistuvasti koetukselle. Seurauksena voi olla hallitsemattomuuden ja toivottomuudenkin tunteita, mitkä eivät kovastikaan edistä onnellisuuden kokemusta.

Kasvuun pyrkivän asenteen omaavilla vastaavat tilanteet ovat ainakin jossain määrin helpompia, koska toivottomuuden sijaan heillä on parempi varustus ottaa haasteita vastaan suhtautumalla niihin uteliaasti ja valmiina oppimaan niistä ja niiden avulla, myös tilanteissa, jossa kaikki ei mene ihan suunnitelmien mukaan.   

 

Saamme oman starttipaketin asennemaailmaamme perimän ja lapsuuden ajan kokemustemme kautta, mutta vain starttipaketin. Omaa asennemaailmaa on siis mahdollista muuttaa kasvuajattelun suuntaan! Niinkuin minkä tahansa muunkin asian muuttaminen alkaa nykytilanteen havaitsemisesta, asennemaailmankin tuunaaminen alkaa oman sen hetkisen ajatusmallin tunnistamisesta. Kun jossakin tilanteessa tunnistat muuttumattomuutta tavoittelevan asenteesi, muistuta itsellesi, että sinulla on vaihtoehtoinenkin tapa ajatella. Voit vaikka puhutella itseäsi kasvuasennetta käyttäen. Ja sitten vaan rohkeasti kokeilemaan! Voit saada tyytyväisyyden tunnetta siitä, että tiedät ainakin yrittäneesi ja vältät tilanteen, jossa vuosien kuluttua voit löytää itsesi miettimässä "voi kun olisin silloin tehnyt toisin ...". Lisää keskustelua näistä asennemaailmoista voit löytää mm. täältä http://www.academyofbrain.com/mindset-kasvun-asenne

 

Tavoite kirkkaana?

 

Onnellisuutta tavoitellessa on aika tavallista mitata onnistumistaan muiden ihmisten mielipiteiden tai hankittujen tavaroiden avulla. Vaan todellista onnellisuutta ei useimmiten saa ulkoisten asioiden avulla vaan niistä itselle ihan oikeasti tärkeistä asioista. Omaa arvomaailmaa onkin aina välillä hyvä pysähtyä miettimään ja arjen keskellä myös arvioida, onko oma tekeminen oman arvomaailman ja tavoitteiden mukaista vai tekeekö asioita muita miellyttääkseen. Muiden ajatteleminen sinänsä on oikeinkin hyvä ja hieno piirre meissä ihmisissä, empatiaksin tätä kutsutaan, mutta ongelmia voi olla odotettavissa, jos samalla tulee toimineeksi vastoin omia arvojaan ja tavoitteitaan.

 

Kun merkityksellistä elämää rakentaa, on ihan hirmuisen hyödyllinen taito osata erotella asiat, joihin voi vaikuttaa niistä asioista, joihin sitten taas ei voi. Omaan käyttäytymiseen ja siihen, mihin kohdistat huomiosi pystyy yleensä vaikuttamaan. Koko joukon hankalampaa on yrittää vaikuttaa omiin tunteisiin, ajatuksiin ja fyysisiin tuntemuksiin. Muiden ihmisten muuttaminen on koko lailla mahdotonta, toki omalla toiminnallaan voit yrittää vaikuttaa heihin. Sama pätee omaan ympäristöön, omien tekojen avulla voit muuttaa omaa lähiympäristöäsi, mutta ei koko maailmaa.

 

Kun oman rajallisuuden ymmärtää, on helpompaa keskittyä niihin itselle merkityksellisiin ja arvokkaisiin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Ja kun on oman juttunsa löytänyt, on hyvä pitää "iso kuva" kirkkaana mielessä ja keskittyä siihen tähtäävään tekemiseensä kunnolla. Takaiskuja tulee ja kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaan. Vastoinkäymisten osuessa kohdalle on kaksi vaihtoehtoista tapaa toimia. Hyväksyä ongelma tai lähteä toimimaan ratkaistakseen ongelman. Jos ratkaisua ei ole juuri nyt löydettävissä, ainut realistinen vaihtoehto on hyväksyä tilanne. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta treenaamalla oppii!

 

 

Erityisen tärkeää on iloita hetkistä, jolloin voit toimia omien arvojensa mukaisesti. Näistä hetkistä, pienistäkin, muodostuu merkityksellisen elämän kokemus. 

 

Oikein mukavaa ja palauttavaa viikonloppua!

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts