Terveyden personal trainer, mikä se sellainen on?

January 30, 2017

 

​​Minä olen Anna-Mari Lahtinen, terveyden asiantuntija, vähän niinkuin terveyden personal trainer, hauska tutustua!  Olen koulutukseltani yleislääketieteen erikoislääkäri.

Terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäiseminen ovat olleet merkittävä osa minua koko lääkäriurani ajan. Lääkäriksi valmistuttuani tein alkuun töitä julkisen terveydenhuollon puolella, missä asiakkaiden ikähaitari oli vauvasta vaariin. Sieltä tieni vei työterveyslääkärin tehtäviin, työhön, jossa ensi kertaa todella havahduin siihen, miten laaja kirjo asioita on vaikuttamassa asiakkaitteni työkykyyn, eikä työ ollut läheskään aina se tärkein. Matkani jatkui edelleen yritysmaailmaan, missä organisoin työterveyspalveluja sekä erilaisia hyvinvointihankkeita. Vuosia sitten osana erikoistumisopintojani työskentelin kuntoutuslääkärinä ja nyt olen palannut osa-aikaisesti tähän tärkeänä kokemaani työhön ja samalla aloittanut työt terveyden personal trainerina.

 

 

Miksi ihmeessä olen päätynyt lääkärin töiden ohella myös valmentajaksi?

 

Tänä päivänä monet lääkärin työtehtävistä painottuvat sairauksien diagnosointiin ja hoidon suunnitteluun. Tämä tehtävä on äärimmäisen tärkeä, sillä sairauden osuessa kohdalle on toipumisen kannalta olennaista, että sairaus todetaan ja sen tehokas hoito aloitetaan mahdollisimman pian.

 

​​Mutta, mutta... Hyvin monet krooniset sairaudet saavat alkunsa vähitellen, ajan kanssa. Sairastumisriskiin vaikuttavat monet arjessa olevat tekijät, mm. elintavat, ruumiillinen ja henkinen kuormitus, erilaiset ihmissuhteisiin ja talouteen liittyvät asiat, muutamia mainitakseni, ja kiinnittämällä huomiota näihin varoitusmerkkeihin on mahdollista vaikuttaa omaan sairastumisriskiinsä. Tällaisia kroonisia sairauksia ovat mm. sydän- ja verisuonitaudit, allergiat, diabetes ja mielenterveyden häiriöt. 

 

Miksi nuo varoitusmerkit jäävät huomaamatta? Meillä jokaisella on ​​sisäänrakennettu ominaisuus, joka on pärjäämisen kannalta toisaalta oikein hyvä, toisaalta vallan huono. Tämä ominaisuus on nimeltään sopeutumiskyky. Kun yllä mainitut, arjessa olevat kuormitustekijät ovat päivästä toiseen matkassa mukana, alamme pikkuhiljaa sopeutumaan esim. liian vähään nukkumiseen, huononevaan fyysiseen kuntoon, ärtyisään mielialaan jne. Se huono puoli tuossa sopeutumiskyvyssä on, että a) kun ollaan vielä sopeutumassa, päivittäinen olomme ei ole ihan sellainen kuin se voisi olla ja b) sopeutumiskykymme on kuitenkin loppuviimeksi rajallinen. Vanha sanonta karvasta, joka katkaisi kamelin selän, on tähän vallan osuva. Kun kuormitus on jatkunut riittävän pitkään ja vaikka siihen näennäisesti on sopeutunut, hyvinkin pieni asia voi laukaista ketjureaktion, jonka seurauksena sitten tarvitaan sairaanhoitoa ja enemmän tai vähemmän pitkää toipumisaikaa tai ainakin vähän toisenlaista sopeutumista, tällä kertaa sairauden kanssa elämiseen.

 

Koen, että yksi lääkärin keskeisistä tehtävistä on edistää terveyttä ja ennaltaehkäistä sairautta. Minä haluan olla mukana auttamassa sinua tunnistamaan terveyden varoitusmerkkejä, mielellään jo ennen kuin on "myöhäistä", ja  onnistumaan tarvittavissa korjausliikkeissä. Tavalla, mikä sopii juuri sinun arkeesi. 

 

 

Terveyden personal trainer, mikä se semmoinen on?

 

Terveyden personal trainer- nimikettä ei taida Suomessa vielä virallisesti ollakaan, vaikka vuosi sitten tehdyn kyselyn perusteella yli 40 % suomalaisista sellaista palvelua halusikin. Niinikään yli 40 %  kyselyyn vastanneista halusi itselleen räätälöityjä suosituksia sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen. 

 

Kutsunkin siis itseäni terveyden personal traineriksi! Meillä Hyvää Elämää- valmennuksessa palvelut on laadittu niin, että sinä asiakkaana saat aina yksilöllistä palvelua! Valmentajanasi minulle on tärkeää, että sinä voit luottaa siihen, että saamasi ohjaus varmasti tukee terveyttäsi ja että palvelu on sinulle helposti saatavana, omaan arkeesi sopivalla tavalla. 

 

Uskon vakaasti, että tutkimalla yhdessä juuri sinun arkeasi ja siinä olevia kuormitustekijöitä, pystymme löytämään sinun terveytesi kannalta merkittävät riskit, ennen kuin ne riittävän kauan jatkuttuaan alkaisivat aíheuttaa sairautta. Kun olemme kartoittaneet riskitekijät, teemme yhdessä suunnitelman siitä, missä järjestyksessä riskejä kannattaa lähteä purkamaan (yksi kerrallaan takaa onnistumisen!). Sanomattakin lienee selvää, mutta sanotaan kuitenkin, että mikäli lääkärin ammattitaitoni pohjalta keskustelussa syntyy epäilyä hoitamattomasta sairaudesta, tarvittaessa ohjaan alussa käymään myös sairaanhoidon puolella. Voin olla isoksi avuksi myös tilanteissa, joissa krooninen sairaus on jo osunut kohdalle. Yhdessä tutkailemalla löydämme lääke- tai muun sairaanhoidon rinnalle keinoja, joiden avulla sairauden oireet lievittyvät ja rinnakkaiselo sairauden kanssa helpottuu.

 

Nyt uutena palveluna kokonaan verkossa toteutettava Hyvää ​​

Elämää- valmennus! Verkkovalmennukseen osallistut omana itsenäsi, et ryhmän ​​jäsenenä, ja allekirjoittanut toimii valmentajanasi. Vaihtoehtoisesti on toki edelleen mahdollista valita Hyvää Elämää- katsastustapaaminen ja jatkaa siitä tarvittaessa valmennuksen merkeissä. Valmennusalustana käytämme suomalaista, Movendosin kehittämää mCoach-alustaa.

 

 

Ilmoittautumiset verkkovalmennukseen osoitteeseen anna-mari@hyvaaelamaa.com. Puhelimitse tavoitat minut varmimmin ma tai pe sekä iltaisin p. 040-1884256

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts