Onko Nukkumatti Sinun hyvä ystäväsi?

December 11, 2016

 

Onko Nukkumatti Sinun hyvä ystäväsi?

 

Pienten lasten maailmassa nukkuminen on hyvin keskeisessä asemassa ja vanhemmat useimmiten pitävät huolta siitä, että lasten nukkumaanmenoajat ovat järkevät ja että lapsi saa riittävästi unta. Ensimmäiset haasteet riittävän nukkumisen suhteen tulevat jo päiväkoti-iässä, jolloin päiväunille ei millään ehtisi asettua eikä uni tahdo tulla. Veikkaan, että lähes kaikki vanhemmuuden kokeneet muistavat, miten helppoa/vaikeaa oli saada lasta nukkumaan iltapäivällä, ja toisaalta, minkälaisella tuulella lapsi oli illan

suussa, kun päikkärit olivat jääneet nukkumatta.

 

Teini-iässä hormonaaliset tekijät suistavat vuorokausirytmiä eteenpäin eikä ole lainkaan tavatonta, että teini-iässä oleva ei saa unta meidän vanhempien mielestä järkevään aikaan eikä myöskään se, että aikaisina kouluaamuina aamiaispöytään raahustaa kävelevä aave. Paljon on kirjoiteltu yläkoulu- ja lukioikäisten vuorokausirytmiin sopivista koulun ajoitusajoista ja keskustelua on varmasti hyvä jatkaa. Toivottavasti näihin asioihin saadaan nuorille suotuisia päätöksiä.​​

 

Entäpä sitten, kun meistä tulee vastuullisia aikuisia? Onko uni meille edelleen tärkeä asia vai se vuorokaudessa olemassa oleva joustovara, josta sitten tingitään, kun tilanne niin vaatii? Ja nykymaailmassa, missä lähes tulkoon kaikkea voi tehdä 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa, näitä tinkimisen mahdollisuuksia tulee vallankin helposti. Ainakin parantamisen varaa meillä näyttäisi olevan, sillä tutkimusten mukaan suomalaisista aikuisista 20 %:lla on univaikeuksia ja unilääkkeiden käyttäjiä on yli 300 000.

 

Me aikuiset, kannattaisiko Nukkumatti sittenkin ottaa uudelleen rakkaaksi ystäväksi? Ja mistä sen tietää, paljonko juuri minun pitäisi nukkua?

 

Ensimmäinen kysymys on ylen helppo, ehdottomasti kannattaa solmia ystävyyssuhteet Nukkumattiin takaisin! Tunnetun suomalaisen unta hoitavan lääkärin Henri Tuomilehdon mukaan ei ole juuri asiaa, johon uni ei vaikuttaisi. Riittävällä nukkumisella on merkitystä paitsi seuraavan päivän energisyyteen ja mielialaan, myös pidempikantoisia positiivisia seurauksia terveydentilaan. Huonoon uneen ei siis kannata tyytyä, vaan lähteä selvittelemään syitä huonoon uneen ja kohdistaa korjaavia toimia löydettyihin syihin.

Hyvää Elämää- katsastuksessa autamme Sinua löytämään näitä unisieppareita ja valmennuksessa lähdemme varmistamaan, että nukut ja palaudut riittävästi, jolloin saat lisää energiaa itsellesi tärkeisiin asioihin. ​​

 

Vaan paljonko sitten on juuri minulle sopiva unimäärä? Tähän ei ole yhtä viisautta, mutta useimpien kohdalla puhutaan haitarista 7-9 tuntia yössä. Oman yksilöllisen unentarpeen saa parhaiten selvitettyä pidemmän loman yhteydessä. Kun kello ei ole aamulla soittamassa, monenko tunnin yöunen jälkeen herää itsestään ja virkeänä. Kas siinä oma yksilöllinen unentarve! Jos pidempää lomaa ei ole juurikaan tiedossa, silloin tärkeä mittari on oma olo aamulla herätessä. Jos olo on virkeä ja palautunut, olet todennäköisimmin nukkunut riittävästi. Unentarpeen määrittelyn ei tarvitse välttämättä olla tätä monimutkaisempaa.

 

Mitä sitten, jos tuntimääräisesti unta vaikuttaisi olevan riittävästi, vaan olo ei kuitenkaan ole aamulla virkeä? Silloin unen laadussa voi olla vikaa tai taustalla voi olla sairautta, esim. uniapneaa. Unen laadun selvittäminen on tänä modernin teknologian aikakautena tehty hyvin helpoksi ihan jokaiselle. Useilla eri sensoreilla voi mitata unen määrää, mutta markkinoilta löytyy jo niitäkin, jotka analysoivat myös unen laatua. Onko unessa riittävästi palautumisen kannalta tärkeintä unen komponenttia, syvää unta? Suomalainen OURA-sormus ja siihen kytketty älypuhelinsovellus (https://ouraring.com/) kertoo sinulle, miltä unesi laadullisesti näyttää, yö kerrallaan, mutta myös pidemmällä aikavälillä. Sama sormus kertoo sinulle myös, miten aktiivinen (tai passiivinen) edeltävä päiväsi on ollut ja minkälaisella palautumisen asteella aloitat uutta päivää.

 

Jos kiinnostuksesi heräsi oman unesi parantamiseen, ota yhteyttä!

 

 

Hyvää Elämää- katsastuksessa syvennymme Sinun uneesi vaikuttaviin tekijöihin ja lääkäri-valmentajaltasi saat luotettavaa apua häiriötekijöiden poistamiseksi. Hyvää Elämää- palveluiden kautta voit myös hankkia OURA-sormuksen unen laadun, palautumisen ja aktiivisuuden seurantaa varten.

 

Ota yhteyttä anna-mari@hyvaaelamaa.com tai soita p. 040-1884256.

 

Hyviä ja palauttavia unia kaikille!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts